Barsen Logo

Software


Om de kans op problemen te minimaliseren geldt de volgende aanbeveling:

Installeer geen overbodige software op de administratieve PC! Geen Skype, geen Facebook, geen Twitter, geen Linked In, geen Spotify, geen synchronisatie met de smartphone, niets van dit alles.
(Al deze software is continu in verbinding met het internet en voert acties uit die niets met de administratie te maken hebben.)

Al deze toepassingen kunnen op een andere computer draaien. (Zie Hardware..)


Om een administratie te kunnen voeren zijn de volgende programma's nodig:

Office - Een administratie kan eigenlijk niet zonder Microsoft Office. Er zijn wel alternatieve programma's maar het loont de moeite niet om daarmee te leren te werken.

PDF - Acrobat Reader is goede kandidaat maar deze is inmiddels zo zijn doel voorbijgeschoten dat andere (gratis) programma's beter voldoen. Foxit Reader is zo'n gratis toepassing. (Is wel in het Engels)

Browser - Internet Explorer voldoet goed als browser. Barsen beveelt wel aan om een tweede browser te installeren. Firefox is gratis en open source. Er zit hier geen bedrijf achter die statistieken van het computergebruik verzamelen en dit gebruiken voor reclamedoeleinden.

Email - Als email programma beveelt Barsen Thunderbird aan. Dit is ook open source software waar de ontwikkeling nog steeds actief is. Thunderbird komt uit dezelfde stal als Firefox.

Virus - Er zijn veel goede gratis virusscanners . Eigenlijk voldoen de meesten. Het is veel belangrijker om op te letten wat er op de computer geïnstalleerd wordt en hoe het surf gedrag is. Als de software wordt beperkt door de hier genoemde programma's en er worden alleen bekende Web pagina's opgeroepen is er eigenlijk geen virusscanner nodig.

Virusscanner - Windows 10 heeft een ingebouwde virusscanner die goed voldoet.

Back-up - Voor het maken van de back-ups wordt MozyHome aanbevolen. Deze software is gratis tot een opslag van 2 GByte en maakt automatisch back-ups. (Maar is wel in het Engels) Meer over back-ups bij Beveiliging...

Wachtwoorden - Een handig programma voor gevoelige informatie is KeePass. Hierin kunnen wachtwoorden en andere belangrijke gegevens versleuteld worden opgeslagen.